Na osłodę życia – Crème brûlée

DSC_0760

Jednym z moich ulubionych deserów jest francuski Crème brûlée (z franc. oznacza ”przypalony krem”). Deser przygotowuje się na bazie kremu z jaj, śmietany oraz cukru. Wierzch crème brûlée zwieńcza chrupiąca skorupka ze skarmelizowanego, czyli przypalonego cukru. Po raz pierwszy został opisany w 1691 roku w książce kucharskiej przez François Massialota. Crème brûlée jest jednym z najsłynniejszych deserów we Francji.

Podaję przepis na ten pyszny deser:

Skład

500 ml śmietany kremówki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii

Będziemy potrzebować także 4 płytkich kokilków o średnicy 15 cm !

Wykonanie

  1. W rondelku powoli zagotowujmy śmietanę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Zdejmujemy z ognia gdy zacznie się gotować na brzegach, odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Żółtka ubijamy, ale nie na puszysto! Dolewamy ostudzoną śmietankę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając,tak aby krem się nie napowietrzył. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący, bez bąbli.
  3. Napełniamy kokilki wlewając krem przez sitko.
  4. Wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. Po wyjęciu z piekarnika nasz krem nie będzie od razu sztywny, ale ustabilizuje się w następnym etapie!
  5. Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  6. Każdą porcję posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.

Uwagi

Do karmelizacji używamy specjalnego palnika (musimy uważać aby nie przypiec za mocno skorupki kremu). Jeżeli takiego nie posiadamy możemy wsadzić desery do mocno nagrzanego piekarnika nastawionego na funkcję grill (od góry) na kilkanaście sekund.

Creme-Brulee-13-650x975_large

Creme-Brulee-19-650x862_large

Smacznego:)

4 thoughts on “Na osłodę życia – Crème brûlée”

  1. Ten deser jest pyszny! Coś podobnego można zjeść również w Hiszpani jako Crema Katalana, mam słabość do takich smakołykó, dzięki za przepis! Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Monika

  2. Gdzieś mi się obiła o uszy ta nazwa, ale jeszcze nigdy nie jadłam Crema Katalana. Kocham Hiszpanię, a zwłaszcza Barcelonę więc koniecznie go spróbuję:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge