Wino – kilka słów o domowym przechowywaniu

Powracając do wczorajszego wpisu dotyczącego  domowych spiżarni/winiarni  chciałabym napisać parę słów o przechowywaniu wina.

Obrazek

Tak jak już pisałam domowa winiarnia wymaga szczególnych warunków żeby dobrze spełniać swoją funkcję.  Oto najważniejsze z nich:

  1. Optymalna temperatura do przechowywania wina to 12°C. W wyższej temperaturze wina białe przechodzą wtórną fermentację, natomiast czerwone utleniają się. W temperaturach niższych wino mętnieje, a kolor staje się wyraźniejszy.
  2. Kolejnym aspektem jest wilgotność powietrza. Nie powinna ona spaść poniżej 70%, ponieważ korek zacznie się kurczyć i powietrze zacznie napływać do butelki. Zbyt duża wilgotność z kolei wpłynie na intensywny rozwój bakterii  i wino zacznie nieprzyjemnie pachnieć.
  3. Zachowanie obiegu powietrza  – wino przechowywane w zatęchłych miejscach zmieni zapach i aromat . Cyrkulacja powietrza powinna być łagodna (bez użycia wentylatorów, które powodują niepożądane drgania).
  4. Unikanie towarzystwa intensywnych zapachów – zapachy przenikają przez butelki.
  5. Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino powinno być ciemne, gdyż światło powoduje wytwarzanie związków siarki. Skutkuje to zmianami w smaku i zapachu alkoholu.
  6. Wino powinno leżakować w pozycji horyzontalnej, dzięki temu korek będzie stale wilgotny, a wino szczelnie zamknięte.

Dla zabezpieczenia się przed zbyt długim przechowywaniem wina dobrze jest prowadzić w domowej winiarni rejestr alkoholi, notując dojrzewanie każdego wina obserwowaną w trakcie otwierania kolejnych butelek z danej partii. Warto też mieć w piwniczce termometr, dzięki któremu stale możemy kontrolować  temperaturę pomieszczenia.

Jeżeli nie dysponujemy osobnym pomieszczeniem do przechowywania wina możemy zaopatrzyć się w specjalną klimatyzowaną szafkę. Jeżeli natomiast nie mamy w zwyczaju kolekcjonowania win i spożywamy je stosunkowo szybko wystarczy stojak na wino. Jeżeli trzymamy wino w lodówce, pamiętajmy żeby nie robić tego zbyt długo z powodu zbyt niskiej temperatury, która spowoduje, że wino będzie mdłe.

Obrazek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge