Drzewko oliwne

Ostatnio zastanawiam się nad kupnem drzewka oliwnego. Chciałabym wprowadzić do swojej kuchni śródziemnomorski akcent. W związku z tym zaczęłam zdobywać informacje na temat uprawy tej rośliny w naszych warunkach klimatycznych. Poniżej przedstawiam kilka ciekawostek na ten temat.

b279a70ecca542db37dfbaffdbe39ddd

  • Oliwka europejska rośnie jako drzewo lub duży krzew, maksymalnie może osiągać 15 m wysokości. Zazwyczaj pozostaje dużo niższa i nie przekracza 5 m wysokości.
  • Ma silnie rozgałęzioną, ale przejrzystą koronę.
  • Rośnie niezwykle powoli, jest także długowieczna – nierzadko można spotkać nawet kilkuset letnie okazy.
  • Podstawą uprawy drzewka oliwnego w domu jest zapewnienie roślinie dostępu do promieni słonecznych.
  • Najlepsza temperatura dla tej śródziemnomorskiej rośliny wynosi 20–24 st.C.
  • Drzewko to lubi regularne podlewanie, szczególnie w okresie wegetacji. Dobrze jednak znosi czasowe przesuszenie podłoża, toleruje także niską wilgotność powietrza.
  • Podłoże pod uprawę oliwki powinno być żyzne, stosunkowo przepuszczalne oraz  posiadać odczyn lekko zasadowy lub ewentualnie obojętny.
  • Drzewko oliwne jest bardzo dekoracyjne, ale w uprawie doniczkowej zakwita i wydaje owoce rzadko.

Takie drzewko stanowi idealną dekorację kuchni urządzonej w stylu prowansalskim. Pasuje także do salonu,  w lecie z kolei może stać na słonecznym tarasie.

Jeśli macie takie drzewko w domu podzielcie się opinią o nim:)

źródło: drzewkooliwne.pl

5 przemyśleń nt. „Drzewko oliwne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge