Domowa piwniczka

Od jakiegoś czasu  marzy mi się zaaranżowanie miejsca w moim domu, gdzie będzie można przede wszystkim przechowywać owoce i warzywa z naszego ogrodu lub zakupione na targu, a także produkty spożywcze takie jak konfitury, soki, wino czy sery.  Najbardziej odpowiednim miejscem jest rzecz jasna piwnica, gdzie panuje cień oraz niższa temperatura niż w wyższych kondygnacjach domu.

Dodatkowo wyposażona w przytulny kącik, w którym można usiąść i rozkoszować się domowymi specjałami lub jeszcze lepiej wypić lampkę wina z bliską osobą to prawdziwe cacko.

Obrazek

Jednak aby takie miejsce dobrze spełniało swoją funkcję najlepiej jest przewidzieć je już na etapie projektowania domu.

Bardzo ważnymi zasadami w tworzeniu domowej spiżarni/winiarni są:

  1. Utrzymanie odpowiedniej wilgotności i temperatury najlepiej w przedziale 8 – 15°C.
  2. Wentylacja – zapewnienie obiegu powietrza. Do tych celów nie należny używać wentylatorów ani klimatyzacji ze względu na występowanie wibracji.

Gdzie ją umiejscowić? Po północnej stronie domu, przy ścianie zewnętrznej.

Co na podłogę? Najlepiej ceramiczne płytki lub kamień. Są one łatwe w czyszczeniu, a poza tym chłodzą, co jest bardzo istotne w przechowywaniu żywności.

Obrazek

Murowane ściany w stanie surowym, świeczniki czy dyskretne światło zainstalowane na ścianie pozwolą uzyskać efekt klimatycznej włoskiej pizzerii.

Warto zadbać o segregację produktów na osobnych regałach. Naklejki na słoikach, ozdobne butelki dodadzą piwniczce uroku.

Obrazek

Obrazek

Rzeczami nadającymi miejscu luksusu będą na pewno uzupełniona szafka na wino oraz obraz na ścianie (może przedstawiać np. martwą naturę lub włoską uliczkę).

Obrazek

Do tego jeszcze drewniany stolik nakryty białym obrusem, krzesełka i mamy piwniczkę jak marzenie!

Obrazek

Obrazek

Źródło: www.chateau-spirits.pl, www.weheartit.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge