Czas na kawę!

Dziś o kawie. Myślę, że większość z Nas nie może się bez niej obejść w ciągu dnia:)

         Obrazek

Oto akcesoria, za pomocą których możemy zaparzyć pyszną i aromatyczną kawę w domu:

1. Kafetiera (kawiarka) – urządzenie szczególnie popularne we Włoszech, dużo tańsze od ekspresu, nie wymaga specjalnych umiejętności zaparzania kawy

Obrazek

Procedura parzenia kawy w kafetierze:

  • Do dolnej części kawiarki nalewamy wodę, najlepiej filtrowaną. Woda nie powinna przykrywać znajdującego się na boku ścianki zaworka bezpieczeństwa (zaworek ten służy do utrzymywania odpowiedniego ciśnienia w środku i chroni przed zbyt wysokim ciśnieniem, które mogłoby rozsadzić  kafetierę).
  • Wsypujemy mieloną kawę do sitka, tak aby wypełniła je po brzegi. Kawa powinna być zmielona dość grubo, ale jest to zależne także od gatunku kawy i naszych upodobań. Nie ubijamy, ani nie ugniatamy kawy, powinna sama ułożyć się w sitku.
  • Sitko wkładamy do dolnego pojemnika i zakręcamy szczelnie kafetierę. Następnie umieszczamy ją na ogniu lub płycie indukcyjnej.
  • Po kilku minutach kawa zaparza się i wpływa do czajniczka.

         Obrazek

Aby kawa była jeszcze pyszniejsza, można do kawy którą umieszczamy w sitku dodać cukier trzcinowy. Pycha!

2. Spieniacze do mleka – tradycyjny i elektryczny

          Obrazek

                           Obrazek

3.  Akcesoria do tworzenia wzorków na kawie – te znalazłam w ikei

         Obrazek

         Obrazek

         Obrazek

         Obrazek

Bon appetit!

Jedno przemyślenie nt. „Czas na kawę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge